Jäklar anamma! | Jenskus mammablogg.

Jenskus mammablogg.

Annons

Jäklar anamma!

Varning: här kommmer ett mastodontinlägg om veganism. Om du inte vill läsa om sånt så hoppa då bara över. Du har rätt att välja vad du bryr dej om och det har även jag. Jag tänkte ta allt från början. Mina starkaste minnen av mat, och att tycka om mat som liten, kommer från olika faser jag hade då jag väldigt intensivt tyckte om olika saker. Jag minns det som att jag ett tag var väldigt besatt utav tomater och älskade att sitta och tugga på en hel tomat sådär rakt upp och ner, medans jag studerade den grundligt.

Sen hade jag olika faser då jag älskade bananer, äpplen och kiwifrukter. Jag vet inte hur gammal jag var när jag älskade Snellmans champinjonkorv. Det är en uppskärningskorv, alltså färdiga skivor man kan ha på smörgåsen. Jag kommer ihåg en dag i matbutiken med min mamma då jag sa åt henne att jag inte mer vill äta djur, för jag tycker synd om dem att de ska dö för att jag ska få mat. Då sa min mamma att om jag inte äter korven jag tycker om så då har ju djuren dött helt i onödan.

1

Bästa boken!

Sen minns jag i 7:an i högstadiet hur vår lärare i huslig ekonomi talade om näringslära och på tavlan skrev upp vilka födoämnen vegetarianer äter för att få i sej samma protein som köttätare. Majs, ärtor, bönor och linser, skrev hon. När vi gick ut ur klassrummet efter den lektionen minns jag att jag sa åt min kompis Mia att jag skulle kunna göra det där, leva på det där viset.

När jag gick mitt andra år i FKF i Vasa fick vi alltid världens godaste skolmat och ofta efterrätt. En dag kom jag in i matsalen och uppdukat stod olika färgglada, vegetariska maträtter. Jag provade lite av allt och var förvånad över hur fräsht, smakligt och spännande allt var. Nästa dag fick vi en riktig favoriträtt, nämligen köttbullar. Köttbullarna var stora, runda, köttiga och fantastiska. Tillsammans med gräddsås och tjockt potatismos var måltiden fulländad. Direkt efter att jag ätit upp min mat konstaterade jag skillnaden mellan hur min kropp kändes dagen innan och nu. Dagen innan hade jag ätit mej helt mätt och haft massor med energi för resten av min skoldag. Men nu hade jag knappt klarat av att äta halva tallriken innan jag blev dåsig, trött och hängig. 

Och precis då, impulsiv som jag är, beslöt jag mej för att nu är jag vegetarian. Jag talade om detta för en av mina klasskompisar och hon skrattade och svarade “javisst, och jag har slutat röka”. Men det var faktiskt sant att jag blev vegan direkt efter att ha ätit upp mina köttbullar. Efter skoldagen gick jag till biblioteket och lånade den fantastiska boken “Varför vegan” av Lisa Gålmark. Den är fortfarande den bok som varit mest betydelsefull för mej i mitt liv. Och tre år framåt var jag en glad vegan.

20141216-170024.jpg

Hittills har jag bytt ut komjölk, joghurt och smör mot veganska alternativ!

Det här blir så långt inlägg att jag nog får skriva en annan gång om de orsaker, som gör att jag uppskattar veganism. Det här är ju återigen ett ämne som upprör människor, många har åsikter om och som därför skapar debatt. Och som sagt så hatar jag ju debatt. Det här är min blogg och jag skriver om allt som är viktigt för mej. Jag vill inte provocera eller bråka med någon. Men om det jag tycker inspirerar någon så är det ju bra. 

Men kort vill jag säja nu redan att det finns många fler orsaker än enbart etiska, till att vara vegan. Och man måste ju inte vara en hundraprocentig vegan. Veganism som mål för mänskligheten är ju en total utopi, om något. Men det är fint att människor är så existensiella i sitt tänkande att oberoende av vad alla andra gör så följer de det de själva tror vara rätt. Om alla åt en veganmåltid hemma en gång i veckan skulle det redan vara superbra!

Så, etiska orsaker finns det till veganism och att uppskatta veganmat. Också hälsan är en bra orsak eftersom maten är kolesterolfattig. För mej är den största orsaken miljö och världsekonomi. Ett kilo mat av spannmål och växter är alltid ett kilo mat. Men ett kilo kött kräver 10-12 kilo spannmål och växter för att få fram. Kötträtter är därmed ett stort slöseri av världsresurser och en massa människor i vår värld går hungriga och dör i svält medans vi sitter här och käkar korv, ungefär.

20141216-165920.jpg

I stekpannan i bagrunden mina vanliga köttbullar. I paketet vegobullar. Let the testing/tasting begin!

20141216-165906.jpg   20141216-165851.jpg

De såg så lika ut på bilden att jag på vänstra bildan skuffat den ena köttbullen åt sidan. På högrabilden två vegobullar.

Idag har jag provat på vegobullar av märket Anamma. Och jag har också lagat mina vanliga köttbullar, så man faktiskt kunde jämföra de båda. Vad förvånad och glad jag blev när denna produkt fanns här i bybutiken! Jag hade verkligen inte förväntat mej att de skulle vara så bra som de var, dessutom. Jag avskyr att kompromissa med god mat. Det har ofta hänt att jag lagat något riktigt nyttigt och bra och sen när jag sitter där med min tallrik får jag kväljningskänslor, kastar bort maten och äter ostsmörgåsar istället. 

Många nyttiga rätter ger mej obehagskänslor. Jippie, där sitter du med din skål full av frön, acai, maca och mullbär och hela skiten, brukar jag tänka. Men när jag vaknar vill min kropp ha fett, något stekt eller djupfriterat och knaprigt gott. Och mättande. Det spelar ingen roll hur god den nyttiga maten är, den måste också tilltala mina andra förväntningar.

Därmed sagt blev jag riktigt förvånad när jag provade dehär veganbullarna. De var saftiga, hade perfekt köttbullskonsistens och hade rätt färg och utseende. Det gick efter två bullar att uppfatta eftersmaken av något “växtigt”, alltså icke köttigt. Och jag var faktiskt tvungen att ha hela munnen full utav veganbullar innan det faktiskt gick att konstatera att jovisst är detta gjort utav sojaprotein. Så det var ju grymt bra!

20141216-165939.jpg   20141216-165959.jpg   20141216-170013.jpg

Jag kollade upp Anammas hemsida och alla deras produkter har nu gjorts så att de är helt veganska! Gissa om jag vill ha frysen full av alla dessa godingar,- vegokorv, schnitzlar, burgare och basilikapuckar! Eftersom varumärket redan tas in i butiker här gäller det nu bara att ta reda på var de finns och fråga, fråga, fråga att de ska ta in större urval av dessa varor!

Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Anna S-D

  Tvåan i FKF, det kommer jag ihåg 🙂 Varför var du inte vegan sedan då? Jag är en äkta velare, så inget som jag säger håller i debatt… Jag hade ju också en vegetarisk period, var det i FKF också? Men jag har alltid varit lite fundersam med vilket som är värre, närproducerat ekokött eller helfabrikat på (oftast långt ifrån) soja? Ingen av de andra i familjen är så intresserade av “sådan” mat, så det skulle i och för sig vara praktiskt att ta till helfabrikat för egen del. Och så måste jag fråga, hur tar Nestina emot substituten? Jag försökte byta ut mjölken mot mandelmjölk, har aldrig sett Selom så sårad förut 🙂
  Sedan ska jag ge två stycken mattips: Googla red-red, det blir jättegott och är helt veganskt. Det är bönor som kokats riktigt mjuka med het tomatsås, och dessutom med fried plantain (vilket i och för sig är svårt, men OM du får tag på det). Och så, angående att känna sig full av energi när man ätit, har du läst på om ayurveda? Jag har boken “mat är min medicin”, och handlar om hur man ska äta enligt sin kroppstyp, och full av vegetariska (veganska? minns inte tyvärr) recept.

  1. jensku

   vad den låter spännande, ayurvedaboken du tipsade om! måste kolla upp 😀 jag ÄLSKAR, ÄLSKAR, är typ besatt av plantain. men jag måste åka de hundra någå kilometrarna till vasa för att få tag på såna. i nigeria kokar man bruna bönor och har på slutet i palmolja, crayfish powder, chili (“pepper” lol) och hackad lök. det äts också med plantain och är så himla gott! ska definitivt kolla upp red-red för jag älskar goda recept med bönor och behöver samla på mej vegorecept nu att öva in. nestina har hittill accepterat rismjölk på flingor och gröt och förstår varför jag vill att vi ska byta.

   jag minns det som att du var helt vegetarian tills du åkte till venezuela? 🙂 jag slutade i en lååångsam process vara vegan när jag blev samboende med min första pojkvän i london och jag blev trött på att laga dubbla måltider. mina vegantankar känns så rätt nu för jag upplever det som att jag återgår till mitt sanna jag. 🙂

 2. Annica

  Intressant! Äter vegetariskt men äter ägg,fisk ibland och mjölkprodukter. Tonfisk försöker jag undvika av miljöskäl. Äter tyvärr också sötsaker speciellt när jag mår dåligt och eller är stressad. Mår mycket bättre då jag äter ordentlig vegetarisk mat tex. hemlagade grönsaksbiffar. Har nog tid som sjukpensionär att laga mat men orken att laga mat finns inte alltid. Äter jag mycket sött krånglar min mage direkt med värk och liknande. 

  1. jensku

   gahh jag älskar grönsaksbiffar, med kokt potatis och svampsås! jag har faktiskt tänkt de senaste dagarna att jag måste laga det igen här nån dag. det är jättelänge sen jag lagat det sist. har du mera tips på vegetarisk mat, som också är god? 🙂 ojj det där med att tröstäta känner jag hur bra till som helst. jag är helt överemotionell, har ångest och jag äter upp ALLA mina känslor. tror jag annars skulle vara rätt smal, i alla fall när jag tycker om att röra på mej och sådär. det är helt och hållet tröstätandet som ger mej den form jag har. 🙂 jobbigt att du får magvärk av för mycket sött 🙁

Annons
stats