Är rutiner militäriska? | Jenskus mammablogg.

Jenskus mammablogg.

Annons

Är rutiner militäriska?

Sakta men väldigt säkert stiger ilskan upp inom mej. I tisdags på Nestinas utvecklingssamtal på dagis tog hennes egenvårdare upp vad som hände en lördag för några veckor sedan. På lördagar, om jag har jobb då, börjar mitt skifte kl. 12.15 och Nestina kommer till dagis kl. 11.45. Det var just hennes egenvårdare som var i jobb denna lördag. Nestina och jag hade sovit ut och endast ätit frukost när vi begav oss iväg. I separata små behållare hade jag packat med en lunch åt Nestina,- hemlagade köttbullar, potatismos, grönsaker och grynost. Jag förklarade på dagiset att hon har med sin lunch idag. När jag hämtade henne efter halv sju på kvällen hade hon inte fått någon riktig middag, utan bara plättar…?

Bör nämnas att Nestina var enda barnet på dagis denna lördag, så att hon hade med sej lunch gjorde inte att hon störde något annat barns rutiner. Skulle såklart inte i vanliga fall, när andra barn också är på dagis, ta med något bara åt Nenne.

Nu tog dagistanten upp detta som ett dåligt exempel och förklarade för mej hur småbarn behöver bra rutiner och att man inte kan sova hela dagen. Jag svarade att jag håller med. Hon fortsatte att än en gång återge för mej hur hon blev änka till 8 barn och att rutinerna gjorde att hon klarade av vardagen. Jag förstår, svarade jag, och försökte förklara att för mej som är ensam med ett barn är min prioritet harmoni i hemmet och att undvika stress. Jag förklarade att jag inte är någon strikt rutinmänniska men absolut vet att de är bra och vi har självklart rutiner hemma.

Sedan tisdagen har jag tänkt på det här samtalet och absolut tagit till mej att jag t.ex borde stiga upp tidigare på morgnarna och Nestina behöver definitivt ha ätit både frukost och lunch innan hon kommer till dagis på kvällspass. Detta är absolut uppnåeligt på vardagarna när jag börjar arbeta kl 14.15 och Nestina kommer till dagis kl. 13.45.

Men nu är jag bara arg och vet att jag måste föra upp det här med dagistanten. Hon KAN inte säja åt mej att jag och Nestina inte får sova till 10 på lördagar och söndagar. För det får vi så mycket vi vill. Det är inte min uppgift att rätta hela min livsupphållning efter dagistanten utan det är dagiset som ska trygga mitt barns behov. Jag tyckte absolut inte att det var okej att efter halv 7 på kvällen hämta min 2-åring och höra att hon inte har fått någon middag. Jag ser inget fel med att hon äter lunch kl 13 och middag igen innan kl 18?

Jag har ofta i mitt liv upplevt att jag har svårt att förstå mej på människor som lever enligt militäriskt strikta rutiner i sina liv. Jag känner att de kväver mej och min frihet när de fördomsfullt blickar på mej när jag jämförs med dem. Och det är inte okej. Och det finns inget antingen eller. Man är inte utan rutiner i livet bara för att man inte likt en robot varje eviga dag vaknar exakt samma tid, äter exakt samma tid och går och lägger sej exakt samma tid. Och jag kommer INTE att uppfostra min dotter till att bli någon robot.

Min dotter har definitivt en klar uppfattning om vad som händer när och visar på intet sätt att hon skulle vara otrygg på grund av bristande rutiner hemma.

Varför är det okej för en pedant rutinmänniska att klanka på en frihetstänkare, men om jag skulle uppmana samma människa att slappna av, leva lite, ta det lite lugnt ibland, så är det oförskämt?

Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Sara

  Undrar om det är den där anonyma kommentaren “från byn” som fått dig att tappa lusten att blogga… Förstås dig helt och hållet i så fall. Kom bara ihåg att vi är många som hejar på dig! Kram!

 2. Charlotta

  Men hjälp ändå! Vissa barn behöver säkert striktare rutiner, men det vet man ju bäst själv! De dagar när A är vid dagmamman är det väckning 7.30, frukost (vid dagmamman) 8.15, lunch 11.15 och sova kl 12 till ca 14.

  På helgen stiger vi upp allt mellan 8 – 9.30, äter frukost fast vid 10, lunch mellan 13-14 och om hon sover, så somnar hon först efter 14… Inga problem alls! på onsdagar då vi också är hemma försöker jag att inte låta tiderna avvika lika mycket för att underlätta för nästa dag, men hon är verkligen inte speciellt känslig vår A utan anpassar sig lätt.

  Fick hon alltså ingen riktig mat alls på dagis? Och vad har dagistantens erfarenhet som änka med 8 barn med saken att göra? Olika saker passar olika familjer! Hälsa henne att vår treåring lägger sig ca 22-23 och har alltid gjort, får se vad hon tycker om det 🙂

 3. Malena

  Det är ok att ni har egna rutiner! Jag brukar bara tänka att det är viktigt att vi inte stör ordningen hos vår dagmamma så vi kommer i tid till morgongröten om han ska äta den och börjar jag senare har vi ätit hemma. Som sagt, dina och Nestinas rutiner har ingen med att göra bara de fungerar i er familj. 

 4. Mariastrat

  Här sover vi olika länge hela tiden just nu. Ibland blir det inte frukost förrän elvatiden, och då kan man ju inte börja koka potatis för lunch direkt och äta det om en halvtimme.

  Våra sovrutiner är också helt opp åt skogen sen vi flyttade. Tidigare lade vi Emilia mellan 9 och 10, nu är hon ofta uppe tills gubben kommit hem efter 10 och somnar ibland inte förrän närmare midnatt!! Visst känns det inte helt huippu, men så länge vi får sömn på natten och inte behöver skynda oss upp till kl.8 nästa morgon går det okej ändå. Jag har aldrig varit bra på rutiner heller. Nu är jag lite bättre sen jag fick barn, eftersom man ändå tvingas anamma någon slags rutin för att vardagen ska fungera.

  Jag tycker verkligen det är märkligt hur hon tog upp det med dig på mötet ändå. Du hade ju planerat efter omständigheterna och det verkar ju inte som det är något regelbundet förekommande att du tar med mat till henne. Jag undrar om det faktiskt finns någon som aldrig faller ur rutiner någon gång. Kanske hon var rädd att det skulle bli något återkommande.

 5. anonym

  Hej tagga neeeer… Känner hennes egenvårdare av att jag också haft mina barn på samma dagis och har även bekanta som har henne som egenvårdare! Hon kan sin sak och vet vad hon pratar om… Och sakerna de tar upp har de nog diskuterat alla tanterna på dagiset !! Barn behöver absolut rutiner!!!!

 6. Annelie Salo

  Men seröst, klart man får sova till klockan 10 på helgerna och varenda dag om man så vill. Vi brukar sova tills vi vaknar och efetr det äter vi frukost oavsett vad klockan är och givetvis så har amn lunch, mellanmål middag o så vidare men kanske inte exakt samma tidpunkt varje dag så..

  1. jensku

   skönt att höra att någon tänker som jag! här skulle vi bara vara sura på varann och retliga om vi tvingade upp oss oberoende av dagsform. och klart man håller rutiner fast man inte stiger upp tidigt, varför skulle man det när det är helg. tack för din kommentar annelie!

Annons
stats