Januari - April 2012. | Jenskus mammablogg.

Jenskus mammablogg.

Annons

Januari – April 2012.

Här kommer del ett av tre i min summering av år 2012!

Januari: Både bror och syster, morbror och moster, fick jag tydligen på besök. Vad trevligt. Jag kommer inte ihåg så mycket från januari och februari eftersom det var tuffast de första månaderna med amning, sömnlösa nätter, gulkletiga blöjbyten och att lära sej allt praktiskt, som när slipper man egentligen att gå in i duschen själv. Lillans pappa var ofta ute på krogen och det gjorde mej väldigt ledsen att inte få avlastning och hjälp. Men jag var helt enkelt för trött att säja ifrån.

30 030   30 049

Februari: Det verkar som att allra vackraste Ninna var på besök! Oj så roligt. Visst är dom fina, lillan och hon? Denna månad var väldigt lik januari. Mest var jag hemma och det var en lagom promenad på nästan två kilometer från var vi bodde upp till Dickursby och Prisma, där jag handlade mat att laga inför kvällen. 

11 012

Mars: Jag tror bestämt att det var så att min fina syster hade sportlov första veckan i mars och då var hon hemma hos oss. Så mycket mer kommer jag dock inte ihåg. Men det gick lättare nu med lillan och jag var inte längre lika trött.

1 068

Däremot var min trötthet nu riktad mot lillans pappa och hans dåliga vanor. Speciellt i hur han behandlade mej och struntade i mej. Jag kände en ilska som kokade upp inom mej över hur lite han hjälpt mej med lillan den första tiden. När jag försökte förklara att jag faktiskt vill bli uppvaktad med blommor ibland och gå på kaffe med honom och umgås utanför hemmet förlöjligade han mej. Vem har tid eller råd med sånt?, sa han, som själv kunde hur bra som helst betala inträde till stadens krogar om helgerna.

Jag kommer ihåg ett tillfälle när jag storgrät och skrek av ursinne, när han ställde sej att gå ut. Han hade fryst ut mej under några veckors tid och vägrat ens prata med mej. Jag ville bli sams, att allt skulle vara bra, och att vi skulle kommunicera om vår vardag och lillan. Jag ville verkligen inte att han skulle lämna mej en natt igen. Ändå gick han. En annan gång, jag har redan förträngt vad som hände, slog han till mej med en klädhängare. Då såg det ut såhär.

021   023

Den här typen av bilder på mej själv tog jag när det gjorde för ont. När jag var ensam och förtvivlad och utmattad. “Det här är inte okej”, tänkte jag. Och “jag får inte glömma hur det känns nu, jag får inte längre gå med på att behöva leva såhär”. I mars var första gången sedan lillan föddes som jag flydde hem till Österbotten för att komma ifrån allt när det var som värst. Men åt mina föräldrar berättade jag aldrig hur illa det var. Det var bara skönt att få se dom och tassa runt i deras varma, ombonade hem, dricka kaffe, äta mammas mat och åka snöskoter med min pappa.

13 001   034

April: Vi vågade oss på att prova babysim en gång, men mesta delen av denna månad spenderades i Nigeria. Det hände massor på den här resan. Mycket som var skrämmande och stressande. Jag brände sönder benet när jag steg av en motorcykel, blev halft uppäten av de hemska myggorna, blev tvingad att agera chaufför och köra runt i farliga Lagos och var tvungen att tvätta kläder för hand. Så blev vi ju rånade några gånger också.

196   NAIJA 168

Men jag blev också förälskad i maten, värmen, solen, hettan, musiken, den vänliga atmosfären, pappans familj, tyger och tryck… och den 19:e april genast vi vaknade på morgonen friade han! Lyckan var total. Under hela resan var han dessutom så ovanligt kärleksfull och öm och omtänksam. Jag hade aldrig sett honom sån förut. Jag trodde att jag förstod så mycket om honom och tog det på största allvar som mitt ansvar att respektera honom, trots att han kan vara väldigt knepig. 

30 436   30 437

Hur väldigt annorlunda jag här trodde att min i alla fall närmaste framtid skulle se ut. Allting ändrade några dagar innan vi åkte tillbaka till Finland. E:s humör ändrade dramatiskt från en dag till en annan och jag kunde inte begripa varför. Jag antog att han var sur över att lämna sitt hemland igen. Hans surande skulle komma att vara konstant i över 6 veckor framåt…

Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons
stats