Sött och surt och rött såklart! | Jenskus mammablogg.

Jenskus mammablogg.

Annons

Sött och surt och rött såklart!

Eftersom man efter nyåret skärper sina matvanor och försöker fånga tillräckligt mod att fortsätta motionera trots snöväder kan man ju passa på att förbereda sej på sina nyttigare vanor genom att lata sej och äta så mycket god mat man bara orkar fram tills dess. Visst? 

Jag hade egentligen dille på pastarätter och ville lära mej att laga alla de klassiska varianterna, som pasta alfreddo, arabbiata och puttanesca. Det räckte dock med att jag lagade pasta carbonara en gång för att inse att om jag fortsätter med det här väger jag snart 100 kg. Så jag började istället kolla upp asiatiska maträtter. Igår gjorde jag mitt första försök och smällde till med djupfriterat griskött och sötsur sås.

29 020

Jättegott! I såsen är det morot, ananas och röd och gul paprika. Jag kommer definitivt att laga denna härliga sås igen, men då tar jag nog bara och sauteear kyckling till. Nyttigare så. Det är alltför maffigt för mej att äta djupfriterat och tar ungefär två dygn innan min kropp är som vanligt igen efteråt.

29 015

Här kommer receptet! Mängderna ser kanske lite skojiga ut då jag översatt de från amerikanska måttenheter.

Sweet and Sour Pork

200-300 gram grisköttbitar eller strimlor
2-3 tsk sojasås
en nypa potatismjöl 
 
Blanda ihop allt och låt stå medans du förbereder allt det andra.
 
Såsen:
0,6 dl socker
2 msk ketchup
2 msk sojasås
en nypa salt
1,2 dl ananasspad från ananasburk eller vatten (jag spädde saften med mera vatten)
0,6 dl risvinäger
 
Blanda allt detta direkt i kastrullen och ställ i en liten kaffekopp vid sidan om 1 msk potatismjöl och 4 msk vatten.
 
en morot
en halv röd paprika
en halv grön eller gul paprika
en liten konservburk ananasbitar
 
Skala och skär upp grönsakerna och sätt dem i såskastrullen. Ge den ett uppkok och ställ åt sidan. Först när du är klar med att djupfritera köttet ger du ett till uppkok, denna gång med stärkelsen i. Rör om hela tiden för att undvika klimpar. Jag hade i en skvätt röd livsmedelsfärg för en mer dramatiskt röd färg.
 
Frityrdegen:
0,8 dl mjöl
0,8 dl potatismjöl
en lätt uppvispad äggvita
1 msk matolja
0,8 dl varmt vatten
 
Jag gjorde så att jag blandade ihop alla dessa ingredienser i en skål och hällde sen i allt kött! Sedan istället för fritös eller ca 3 dl matolja i en liten kastrull friterade jag köttet i omgångar i en stekpanna. Så jag fick vända på det en gång och det tog lite tid men gick inte åt lika mycket olja.
 
Ta en stor matsked av kött i deg och dra med fingret loss köttbitarna och dimp ner dem i den heta oljan. När de är gyllenbruna är de klara. Servera såsen varm över köttet på en risbädd.
 
Det låter som många moment men det var verkligen superenkelt och snabbt att göra! Det enda som tog tid var att fritera. Denna frityrdeg kommer jag definitivt att prova för kyckling, räkor, grönsaker och allas favorit,- den friterade bananen med glass till efterrätt.
 
Happy cooking bloggisar! Varför inte mysa i köket på nyår och koka ihop denna underbara, kinesiska rätt? Det blir mycket godare än det är på kinarestaurangen. Berätta om ni provat och tyckte om det här ni också.
Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons
stats