Dags att börja äta! | Jenskus mammablogg.

Jenskus mammablogg.

Annons

Dags att börja äta!

Nu har jag satt Nenne i matskola. Jag må vara en hippiemorsa, som kommer dra mej ganska långt innan jag går med på att sätta henne i någon sömnskola. Men äta som folk, det ska hon i alla fall. Hon är fortfarande på samma nivå i matvanor som hon var när hon var 4 månader gammal. Hon kan äta en köttbulle. Hon kan tugga på en morot. Hon kan suga på en broccoli. Och bröd och kaka äter hon glupskt. Men seriöst,- jag har ju snart en ettåring hemma. 

28 046

Så från och med nu är vår dagliga kvällstradition att mamma och lillan sitter på golvet i köket och lillan får plocka i sej, eller andvända sked om hon så behagar, och äta mera riktig mat. Hennes första mål var köttbullar, makaroner och ärtor med banan och hallon till efterrätt. I lilla muminkoppen välling. Resultat: tja, det är mycket möjligt att hon åt en hel ärta och en halv makaron. Och fantastiskt nog tog hon några tuggor av bananen. Hallonmos har vi på bådas kläder. Men åtminstone har hon flitigt ändå övat näven och skedtekniken. Det blir nog finemang det här.

Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Charlotta

  Heja bara! Du är nog på rätt spår tycker jag. Jag resonerar som så att i det här huset serveras lunch och kvällsmat varje dag, jag (eller sambon) bestämmer vad som serveras, alla sitter med vid bordet och alla smakar på maten. Sen bestämmer alla själv om och hur mycket de äter 😉
  Föräldrarna bestämmer alltså vad, när och var maten serveras, barnet bestämmer hur och hur mycket det äter!
  Sen vill jag tillägga att A lärde sig äta bra själv (och med sked/gaffel) först när hon började hos dagmamma och såg hur de andra barnen åt, så det är ett tips – ät tillsammans med andra barn alltid när ni kan.

  1. jensku

   ja hyj så väl jag kommer ihåg alla de gånger man själv blev tvångsmatad! min mamma också än i denna dag skulle aldrig få för sej att äta en banan efter att redan som baby blivit itvingad mosade bananer. snacka om men för livet från TIDIG ålder. men sen förstår jag nog också att jag själv är i en klar riskgrupp för att bli en sån som tvångsmatar. man måste ha mycket tålamod och göra det till en rolig lek nästan ibland för att få sitt barn att smaka nya saker, och grönt och frukt. men jag måste försöka tänka mer som du lotta gör, de små får faktiskt själva göra sina beslut om och när de vill äta vissa saker. jag ska jobba på det 🙂 tack för kommentaren!

Annons
stats